Positiv feedback ger dig kraft

Vi får ofta höra att man ska vara positiv och komma med positiv feedback. Är det inte viktigare att påpeka vad som inte är bra nog? Så att vi kan växa och uppnå bättre resultat.

Idén med positiv feedback är inte att vi ska blunda för det som behöver förbättras och se på livet genom rosa glasögon. Positivitet är oerhört viktigt av biologiska skäl. Vi har nämligen 7 gånger fler negativa nervbanor än positiva. Läs den meningen igen.

En negativ kommentar har 7 gånger mer slagkraft än en positiv kommentar! Därför är det väldigt lätt att man trycker ner sig själv och andra om man inte är försiktig. Innan man vet ordet av, har man skapat en negativ atmosfär och då försvinner motivationen.

En jobbig paradox

Paradoxen är att prestationsinriktade människor, som vill göra det mesta av tiden här på jorden, tenderar att fixera på det som behöver förbättras. Det är ofta så vi tar oss till nästa nivå. Vi löser problem, lyfter ribban och uppnår nya resultat.

Men om vi inte tar ett steg tillbaka ibland, och lär oss att hitta en balans mellan negativ och positiv feedback, kan livet bli ganska trist. Hjärnan kommer ständigt med feedback, även om vi inte alltid är medvetna om hur tankarna spinner.

Om man inte är försiktig och medveten om denna konstanta feedback, kan upplevelsen av livet gå ner drastiskt i kvalitet efter ett tag. I många fall sätter det också upp en barriär mellan oss och de mål som ligger oss varmast om hjärtat.

positiv feedback ger kraft

Positiv feedback ger dig kraft

Peter Cederqvist berättar i artikeln Nycklar till självledarskap med gratis webinar, att både förskolan och landslaget i damfotboll jobbar mycket med att balansera negativ och positiv feedback därefter, genom att ge 7 gånger mer positiv feedback än negativ.

Positivitet ger oss energi. När vi fokuserar på det vi kan påverka kan vi sedan ta steg i rätt riktning. Annars är det lätt att man fastnar i negativa tankar och synsätt, som i stället suger energi ur systemet.

Öva på positiv feedback

För att ge dig själv de bästa förutsättningarna, öva på att ge dig själv positiv feedback. Lyft medarbetare och familjemedlemmar med positiva kommentarer. Det finns så mycket att vara tacksam över som vi tar för givet.

Börja leta efter de små guldkornen på jobbet, när du är hemma, umgås med vänner, tränar eller jobbar på ett projekt. Efter ett tag får du en mer positiv inställning till livet som smittar av sig på din omgivning, en trevligare vardag och mer kraft att uppnå dina mål. Som om solen sken inuti.

positiv feedback teknik

Diplomerad Coach: Kursstart 22 sept

Utbilda dig till diplomerad ICF coach hos oss på Newstart. Ledd av två av Sveriges främsta coachtränare, Peter Cederqvist och Lars Sjödin. Kursen ger dig:

  • Färdighetsträning som motsvarar utbildningskravet för ICF:s ACC-nivå.
  • Kompetens att på ett professionellt sätt kunna arbeta med coaching utifrån ICF:s 8 kärnkompetenser.
  • En boost för ditt ledarskap som frigör tid och gör det enklare att motivera andra. Avancerade samtalsstrukturer för coaching.
  • Ökad självinsikt både som coach och i relation till andra.
  • Språkliga tekniker och verktyg för att ändra tankar och tillstånd.
Lämna en kommentar
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}