Värdet av en personlig vision

Begrepp som "personlig vision" och "livsplan" kan kännas överväldigande att ta sig an, speciellt eftersom livet så ofta bjuder på överraskningar och förändringar man inte kan förutse. Att skapa och arbeta mot en personlig vision kräver både tid och engagemang, men med rätt verktyg behöver det inte vara komplicerat eller överväldigande.

Eftersom du har hamnat på den här sidan vet vi att du har det som krävs för att skapa förändring i ditt liv. Du vill ta medvetna steg och målinriktade beslut i livet, i stället för att fastna i känslan av att livet har sin gång och att det bästa man kan göra är att klamra sig fast och se vad som händer.

I artikeln Nycklar till självledarskap med gratis webinar kan du läsa om självledarskap, där den personliga visionen utgör en viktig del. Här zoomar vi in på den personliga visionen. Läs vidare för att lära dig hur du kan definiera din personliga vision med en handlingsplan, som verkligen är grundad i genuina värderingar och autentiska mål. En plan som reflekterar dina sanna önskningar.

personliga visioner

Din personliga vision, inte någon annans

En vanlig anledning till att vi ger upp innan vi kommer i mål och att motivationen dör ut, är att visionen inte är vår egen. Man måste gräva lite för att hitta sina inre skatter; känna efter och tänka till. Det är viktigt att stå på sig och vara sin egen hejarklack. Livet är fullt av distraktioner och det är lätt att missta en annan persons eller grupps värderingar för ens egna prioriteringar.

Vad det är som får just dig att gå i gång med sådan passion att inga hinder kan stoppa dig? Det här livet är det enda vi har, så varför inte ägna det åt att skapa ett liv som är oändligt meningsfullt och vackert att se tillbaka på i ålderdomens höst? Ett liv som du vet att du är värd och förmögen att skapa, om du bara har rätt verktyg, fokus och vision.

Gräv lite, reflektera, skriv ner dina tankar och gör dig redo för nästa steg.

din personliga vision

Metod för att definiera din personliga vision

Som Peter Cederqvist, Newstarts grundare och VD samt en av Sveriges främsta coachtränare beskriver det, är vi som individer på sätt och vis våra egna uppdragsgivare. Vi leder oss själva genom livet i våra relationer, vår ekonomi, vår hälsa och så vidare. Men hur ska man kunna leda sig själv om man inte vet vart man är på väg?

Hjärnan arbetar bra när den har en bild av hur man vill att det ska se ut. Tricket är att börja sin visualisering i framtiden när målet är uppnått. Sedan backar man steg för steg till dagens datum. Det hjälper en att tänka förbi mentala hinder och negativa övertygelser som annars är lätta att fastna i.

Visionen börjar vid målet 

Ett bra ställe att börja på är att välja ett område, till exempel karriären eller hälsan, och visualisera vart man vill vara om 5 år. Spola fram till 2026. Hur vill du att ditt liv ska se ut? Måla upp en bild du kan se, smaka, känna, höra och känna lukten av. Där har du ditt mål.

Nästa steg är att backa ett år till 2025 och gå igenom samma process. Hur ser verkligheten ut då, ett år innan du har uppnått ditt mål? Vad har hänt, vad har du åstadkommit och vilka steg återstår innan du kommer i mål? Backa sedan till 2024 och gå igenom samma process, följt av 2023.

hur man skriver en personlig vision

När livet kommer emellan

Med en skimrande personlig vision färsk i minnet kan man känna sig helt fantastiskt motiverad! Men frågan är vad som händer när det dyker upp en motgång, en jobbig överraskning man inte hade räknat med. Ja, tyvärr är det lätt att ge upp när det inte går som planerat. Men om du förstår de psykologiska och emotionella mekanismerna som kickar igång kan du vara förberedd och hantera de utmaningar som uppstår, istället för att ge upp.

I kommande inlägg, som publiceras nu på fredag, kan du läsa om en av de vanligaste anledningarna till att vi ger upp så snabbt. Kunskap är makt! Håll ett öga på Facebook, LinkedInTwitter och Instagram där vi levererar värdefullt innehåll flera gånger i veckan. 

Dags att ta nästa steg?

Om du brinner för coaching eller vill utveckla din kompetens som ledare kan du nu utbilda dig till diplomerad ICF coach med Newstart. Kursen startar 22 september och är ledd av två av Sveriges mest erfarna coachtränare, Peter Cederqvist och Lars Sjödin. Utbildningen kräver inga förkunskaper.


Lämna en kommentar
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}